Wat is
kraamzorg?

Een onvergetelijke tijd

Wij komen in je gezin op één van de mooiste momenten in je leven.
Dit willen we onvergetelijk maken door zo veel mogelijk een vaste kraamverzorgende in te zetten en je te helpen een goede start voor
jou, je baby en je gezin te maken.
Ook als de situatie om extra hulp vraagt, kun je op ons rekenen.

Zorgmed is een erkende kraamorganisatie en wij leveren kraamzorg conform het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Nog belangrijker vinden we jóuw wensen en situatie.

Zorgmed Kantoor
Carmelitessenstraat 4
Postbus 8596
5605 KN Eindhoven
kraamzorg@zorgmed.nl
T 040-2517830
F 040-2573043

Waaruit bestaat de zorg?

Kraamzorg bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Assistentie bij bevalling
  De kraamverzorgende assisteert de verloskundige. Zij zorgt ervoor dat alles klaar staat voor de bevalling en helpt de moeder waar mogelijk.
 2. Verzorging van moeder en kind
  De kraamverzorgende helpt de moeder met de lichamelijke verzorging. Zij wast en verzorgt de baby en betrekt de ouders daar zoveel mogelijk bij. Zij let op het totale functioneren van de baby en heeft een belangrijke taak bij het begeleiden van zowel borst- als flesvoeding. Als er zich veranderingen voordoen in de gezondheidstoestand van baby of moeder, waarschuwt zij de verloskundige of arts.
 3. De zorg voor het gezin
  Behalve voor moeder en kind is de kraamverzorgende er ook voor de andere gezinsleden. Zij heeft aandacht voor eventuele andere kinderen en verricht beperkte huishoudelijke werkzaamheden. Ze treedt ook op als gastvrouw.
 4. Algemene gezondheidsvoorlichting
  De kraamverzorgende zal zoveel mogelijk uw vragen over de verzorging en de ontwikkeling van de baby beantwoorden. Zij is deskundig op het gebied van babyverzorging en geeft voorlichting en advies.
 5. Rapportage
  Tijdens je zwangerschap ontvang je van ons het zorgplan. Het is een handig naslagwerk waarin je kraamverzorgende alle controles, bijzonderheden en tips noteert. Verder krijg je desgewenst allerlei informatie op papier, bijvoorbeeld over veilig slapen.


Aantal uren kraamzorg

Iedere kersverse moeder in Nederland krijgt standaard 49 uur kraamzorg. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan dit voor jouw gezin meer of minder zijn. Dit hangt van een aantal dingen af, zoals: hoe is het met jouw gezondheid en de gezondheid van de baby? Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt ligt tussen de 24 uur en 80 uur, verdeeld over 8 dagen. Tijdens intakegesprek stellen we het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, vast (indicatie). Dit berekenen we met behulp van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). Alle kraamzorgorganisaties, verloskundigen, zorgverzekeraars en huisartsen gebruiken dit om zorg op maat te leveren. Misschien blijkt bij je bevalling of in de kraamweek dat jouw gezin meer of minder kraamzorguren nodig heeft dan we oorspronkelijk hadden vastgesteld. Dan stellen we dat in overleg met je verloskundige opnieuw vast (herindicatie). 

Facebook

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Zorgmed. Er is een pagina van Zorgmed thuiszorg en Zorgmed kraamzorg.

Facebook

Zorgpraet

Elke twee maanden verschijnt ons 'huisblad' de Zorgpraet. Voor de laatste uitgave van de Zorgpraet klik hieronder.

Laatste uitgave

Werken en leren

Zorgmed groeit. Kijk hier voor de actuele vacatures en de opleidingsmogelijkheden zoals stages, BOL- en BBL-plaatsen.


Meer informatie