Veelgestelde vragen

Waarom is borstvoeding goed voor mijn baby?

In moedermelk zitten heel veel biologisch actieve stoffen, zoals bijvoorbeeld antistoffen. Deze antistoffen worden door de moeder speciaal voor haar eigen baby aangemaakt en via de  moedermelk doorgegeven. Ze verkleinen de kans op ziekten die worden veroorzaakt door de virussen en bacteriën waarmee de moeder ook in aanraking is gekomen. Omdat antistoffen levende stoffen zijn, kunnen ze niet worden nagemaakt en dus ook niet worden toegevoegd aan kunstvoeding. Naast deze antistoffen zitten er nog veel meer biologisch actieve stoffen in die de baby helpen om een gezonde start te maken.

Wanneer leg ik mijn kindje voor de eerste keer aan?

Als de baby is geboren en alles gaat goed met moeder en kind dan zal hij huid-op-huid bij mama bijkomen van de bevalling. Zo kunnen jullie op een fijne manier kennis maken met elkaar. Door dit huid-op-huid contact zal de baby instinctief de borst gaan zoeken en zelf aangeven wanneer hij de eerste keer wil gaan drinken. Let op ononderbroken huid-op-huid contact is hierbij belangrijk (dus niet tussendoor wegen, aankleden en weer terug). Vaak gaan baby’s zo’n 1 tot 1,5 uur na de geboorte voor de eerste keer aan de borst.

Hoeveel moedermelk heeft mijn kindje nodig na de bevalling?

Direct na de bevalling is het maagje van een baby zo groot als een kers. De hoeveelheid melk die in de eerste dagen na de bevalling in je borsten zit, is hier precies op afgestemd. Direct na de geboorte geef je je baby steeds kleine beetjes melk, later in de kraamweek worden deze hoeveelheden steeds groter. Hoe vaker je je baby in de eerste dagen goed aanlegt, hoe beter de melk na een aantal dagen op gang zal komen. Borstvoeding is een vraag-, en aanbodsysteem.

Doet het geven van borstvoeding pijn?

Nee, het geven van borstvoeding hoort geen pijn te doen. In het begin kan borstvoeding geven gevoelig zijn en vrouwen voelen ook het aanzuigen van de baby de eerste tijd. Maar pijn gedurende de hele voeding zodanig dat je tegen voedingen op gaat zien is niet normaal. Kapotte tepels zijn altijd een teken dat er iets niet goed gaat met aanleggen. Vraag je kraamverzorgende je te helpen of schakel een lactatiekundige in voor hulp.

Hoe vaak zal mijn kindje willen drinken per 24 uur?

Een baby regelt zelf hoeveel voedingen hij nodig heeft en dit kan per kind verschillen. Een borstgevoede baby mag zo vaak en zo lang drinken als hij wil, zolang hij maar goed is aangelegd en zijn moeder geen pijn doet. De eerste tijd hebben ze minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig maar een pasgeboren baby die de melk nog op gang moet brengen kan ook 10 of 12 keer willen drinken. Er zijn ook momenten dat een baby de melkproductie omhoog wil brengen (dit noemen we regeldagen) en dan zal hij ook vaker dan 8 keer per dag aan de borst willen. Dit is tijdelijk tot de productie omhoog is gegaan en weer is afgestemd op wat hij op dat moment nodig heeft.

Hoe weet ik of mijn kindje voldoende binnen krijgt?

Als een baby uit de borst drinkt weten we nooit hoeveel hij precies binnen krijgt. Daarom letten we goed op het aantal plas-, en poepluiers. Daarnaast wordt zijn gewicht in de gaten gehouden. De eerste dagen raken baby’s altijd zo’n 5 -7% van hun geboortegewicht kwijt. Vanaf dag 4 verwachten we dat de melkproductie goed op gang komt en de baby ook weer gaat groeien. Daarnaast is het gedrag van het kindje belangrijk. Na de voeding lekker rustig en slaperig. Als het weer tijd wordt om te gaan drinken zal hij zichzelf gaan melden en wakker en alert zijn en heel enthousiast aan de borst beginnen.

Hoe lang heeft mijn baby een nachtvoeding nodig?

De meeste baby’s zullen nog een lange tijd voeding nodig hebben gedurende de nacht. Dit is volkomen normaal en wordt niet bepaald door leeftijd, gewicht of het soort voeding dat je baby krijgt. De ene baby kan sneller zonder nachtvoedingen dan de andere. Uit onderzoek is gebleken dat doorslapen erfelijk bepaald is en niet afhankelijk van de voeding die de baby krijgt. 2/3 van de baby’s van 6 maanden oud wordt nog zeker 1 keer per nacht wakker. Al is dat zeker niet altijd omdat ze honger hebben!

 Kunnen mijn borsten genoeg melk voor mijn baby aanmaken?

Ja dat kunnen ze. Slechts een kleine groep vrouwen heeft van nature te weinig melkklierweefsel om genoeg melk te kunnen aanmaken. Of je succesvol borstvoeding kunt geven, heeft vooral met andere dingen te maken zoals niet snel, niet vaak en/of niet goed genoeg aanleggen. Als je problemen ervaart met het op gang brengen of houden van je melkproductie, dan is het belangrijk dat je de juiste begeleiding krijgt of zoekt. In eerste instantie zal jouw kraamverzorgende daarbij helpen maar je kunt ook altijd een lactatiekundige inschakelen.

Zitten er altijd voldoende voedingsstoffen voor mijn baby in mijn melk?

Ja die zitten er altijd voldoende in. Wanneer een baby niet goed groeit, heeft dit meestal te maken met de manier van borstvoeding geven en/of de hoeveelheid melk die de baby binnen krijgt. Niet met de kwaliteit van de melk, deze is altijd goed. Als je je zorgen maakt of twijfels hebt, zorg dan dat je op tijd hulp inschakelt.

Lees meer over borstvoeding

Borstvoeding geven

Borstvoeding is goed voor je kindje. Moedermelk bevat allerlei belangrijke voedings- en afweerstoffen voor je baby. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, staan we voor je klaar.

Ik heb problemen bij het geven van borstvoeding. Wat nu?

Onze kraamverzorgenden weten veel van borstvoeding en kunnen je vaak goed op weg helpen. Mochten er nog steeds problemen zijn, kunnen wij onze lactatiekundige inschakelen.

Cursusavonden

Tijdens onze cursusavonden geven wij extra uitleg, informatie en tips over borstvoeding. Je bent van harte welkom. Wij hebben de data voor je op een rijtje gezet.

Advies lactatiekundige

Wij hebben een geschoolde lactatiekundige in dienst die je kan helpen bij problemen met het geven van borstvoeding.

Flesvoeding

Soms is het beter om je kindje flesvoeding te geven. Misschien heb je daar allerlei vragen over. Wij beantwoorden al die vragen voor je. Een aantal veelgestelde vragen vind je hieronder.