NIEUWS

TERUG NAAR OVERZICHT

Van baby naar Noa

9 maanden heet het ‘de baby’ en dan ineens heeft de baby een naam!
Herkenbaar? Onze kraamverzorgende Emy vertelt hoe zij dat ervaart in gezinnen:

“Kramen bij een gezin waar je bij de eerste baby ook hebt gekraamd is erg leuk. Later in de avond komt er na een vlotte poliklinische bevalling een klein meisje op de wereld. Noa is haar naam. Nadat de baby aangekleed is, de kraamvrouw gewassen is en ik alles opgeruimd heb, gaan we richting het huis van het gezin. Na het voeden en rusten van papa en mama komt grote broer Guus (3) met samen met oma en opa thuis en gaan ze samen naar zijn zusje kijken. Hij vindt zijn zusje erg lief en wil haar niet graag afgeven.

Hij praat over de baby en als papa en mama haar naam zeggen, is het “Nee, baby! Niet Noa!” 

Kinderen reageren erg wisselend als er een broertje of zusje bij komt, maar ook de ouders moeten aan de situatie wennen. Hun zoontje was gister nog zo klein en nu ineens zo groot! Alles lijkt opeens zo groot in vergelijking met zo’n klein pasgeboren hummeltje.

Peuters en kleuters trekken in deze periode erg naar papa of mama toe maar het is ook wel weer gek: mama thuis, papa thuis, visite en dan ook nog iemand in huis in een wit pak die van alles doet en voor mama en de baby zorgt.

Kinderen hebben in de kraamweek dan ook vaak zo’n (wat ik noem) “nationale testdag”. Even een paar dagen vervelend zijn voor papa en mama en zorgen dat je toch even de aandacht krijgt die je eerst ook kreeg. Iedereen wordt getest. Het kind probeert dan vaak uit hoever ze kunnen gaan. Zo doet Guus dat ook. Wat zal ik eens uitspoken als ze niet kijken en slapen? Guus was al een jaar droog in de nacht. Maar in de kraamweek waren er toch nog 3 nachten met een ongelukje.

Het oudere kindje erbij betrekken is dan ook een van mijn taken in de kraamweek. Samen de baby verschonen, laten helpen met de sokjes uittrekken, betrekken bij het bad ritueel, laat het broertje of zusje maar wat water over de voetjes of beentjes doen of bijvoorbeeld samen spelletjes doen, zodat papa en mama even rust hebben.

Ook Guus moet weer even zijn plek terugvinden in het gezin. Papa vermaakt Guus als mama aan het voeden is en tussendoor doet mama wat leuke dingen met hem. Ook al is dit maar even knuffelen of boekje lezen op bed. Als papa en mama gaan rusten en hij niet wil slapen, entertain ik hem in de tussentijd, we spelen met auto’s en blokken.

Langzaam begint Guus toch aan zijn zusje te wennen en ook aan haar naam. Hij neemt haar ook vaker op schoot en wil heel de dag kusjes geven, al is het maar 3 tellen en roept hij alweer snel dat hij alweer “klaar” is. De situatie is aan het landen. Het was een andere kraamweek als de eerste kraamweek in dit gezin en weer erg leuk! Guus loopt steeds vaker richting het bedje van Noa en roept nu ook vaak “zusje Noa!”

Wat een mooi resultaat aan het einde van de kraamweek! Iets waar ik elke keer weer trots op ben!

Recente berichten